nätverka

Nätverka på rätt sätt och öppna nya dörrar

Din inställning till att nätverka är i många fall avgörande om du har ambitionen att bli en framgångsrik entreprenör. Det kan samtidigt öppna dörrar som du aldrig kunnat tänka dig innan. Ser jag till mig själv och många i min omgivning så har kontakter varit nyckeln till mycket. Samtidigt ser man och läser om allt fler unga människor som både har kunskap och fina utbildningar som inte kan landa ett relevant jobb. Oftast för att dom inte har lagt ner tid och engagemang när det kommer till att nätverka.

Vårda dina relationer

Detta gäller genom hela livet så klart. Familj, vänner, kärlekar och kunder, alla behöver få din uppmärksamhet från tid till en annan. Samtidigt behöver det inte alls vara svårt att vårda dina relationer till kunder och samarbetspartners. En sporadisk kontakt kan räcker långt hos många. Annars kan en inbjudan till julbord, en golfrunda eller middagar för dom viktigaste väga tungt hos en del.

Slutligen tre snabba ”att tänka på” när du ska nätverka

Ibland kan det vara svårt att se det men dom allra flesta i din omgivning kommer kunna tillföra dig något. Kanske inte idag, kanske inte imorgon, men någon gång. Det handlar om att vara öppensinnad. Ett brett kontaktnät av människor med olika syn, tillgångar, uppsatta mål och ambitioner ger dig goda förutsättningar inför framtiden.

Droppa telefonen. Var smart. Telefonen är viktig, ingen tvekan. Men att lägga ifrån dig mobilen i sociala sammanhang, oavsett storlek, kommer ”tvinga” dig att se människorna i din omgivning. Idag är folk väldigt fästa vid sina mobiler, våga vara den som sticker ut och fokuserar på det sociala, det kommer märkas av.

Ställ frågor. Ett av dom bästa tipsen. Ställ mer frågor. Allt och alla behöver inte vara intressanta i ditt tycke. Men alla människor vill bli sedda och att ställa frågor får dig att framstå som intresserad och en god lyssnare vilket uppfattas som två mycket bra egenskaper.

Öppet kroppsspråk. Kanske inte det första man behöver tänka på men det finns mycket forskning som visar på hur mycket ett öppet kroppsspråk är värt. För att vara rakt på, sitt inte hopsjunken med armarna i kors och mumla så är du på god väg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *